dimecres, 23 de gener del 2013

“Abans tothom es coneixia a Salou”



Dijous de la setmana passada al Teatre Auditori de Salou (TAS) va acollir la presentació del documental Linici d’un segle, el primer d’una sèrie de catorze DVD que sota el títol Parlem de Salou recupera imatges i testimonis de la poc coneguda història del nostre poble. El responsable del treball és Antoni Ros, que ha fet realitat el seu ambiciós i emotiu projecte gràcies a la col·laboració del Centre de la Imatge de Mas Iglesias de Reus, de la Universitat Rovira i Virgili i de Canal Reus, mentre que l’ajuntament de Salou, malauradament, s’ha desentès d’una iniciativa tan interessant i tan nostra. Una lamentable indiferència que es va reflectir el dia de la presentació davant la premsa del primer documental, ja que la trobada no va comptar amb la presència de l’alcalde, Pere Granados, tot i tenir lloc en les dependències municipals (Granados es va estimar més enviar en lloc seu la regidora de Cultura, María José Rodríguez, tot i que després, en adonar-se de la gran repercussió pública que tindria l’acte, sí que va anar al TAS). Avui, sota el titular “Abans tothom es coneixia a Salou”, el Diari de Tarragona publica a la contraportada l’entrevista que el periodista Javier Díaz Plaza li ha fet a Antoni Ros, i que reprodueixo tot seguit (dalt, el desaparegut hotel balneari la Terrassa, al començament de la platja de Ponent; a sota, el carrer de Barcelona, que abans acabava a la via del tren):




Per què va decidir crear una sèrie de documentals sobre la història de Salou?
La intenció és preservar, recuperar i restaurar el valuosíssim patrimoni que constitueix la història d’aquest racó de la costa catalana. El seu principal objectiu és fer arribar a les noves generacions tot aquest patrimoni.
Quins són els episodis més destacats que s’hi narren?
Els primers dotze documentals narraran l’evolució del petit poble de pescadors que era Salou en els anys vint del segle passat fins a l’actualitat. Alguns es centraran en algun moment històric més o menys precís, com el de l’anomenat boom turístic o la guerra civil i la postguerra.
Estan explicats a través de testimonis dels seus protagonistes...
L’evolució de Salou serà explicada en primera persona pels testimonis que l’han viscut, i comptarà amb filmacions i fotografies que il·lustraran els seus comentaris. Els dos últims documentals oferiran un tractament més ampli, que es remunta a la història de Salou des de finals del mesolític fins a l’actualitat.
Què és el que més l’ha sorprès d’aquestes converses amb la gent gran de Salou?
La seva alegria i entusiasme en parlar de Salou des d’un punt de vista personal i social, així com les facilitats que ens han donat en tot moment per poder fer els enregistraments i les filmacions dels seus testimonis.
Ha canviat molt Salou en els darrers noranta anys?
Paradoxalment, l’òbvia transformació física del territori i la corresponent explosió demogràfica durant aquest període no acaba de correspondre amb la sensació de poble petit i entranyable que encara perviu entre aquells ciutadans que ens han aportat els seus records. El meu desig és que Parlem de Salou permeti mantenir units aquests llaços de convivència, en un intent de cohesionar, de fer poble.
Què és el que més li ha cridat l’atenció de l’evolució del municipi?
Amb molt, la transformació urbanística i el creixement demogràfic, que ha convertit aquell poblet de només 200 habitants en una ciutat que passa dels 30.000 a l’hivern i els 120.000 a l’estiu. Això ha comportat la pèrdua d’espais naturals irreemplaçables, així com a la dispersió social. Abans, totes les persones del poble es coneixien entre ells. Ara això no és així i això comporta un cert desarrelament i una manca de cohesió social.
El turisme és un dels aspectes que més han marcat l’evolució de Salou...
Sí. I possiblement sigui un dels signes d’identitat de Salou, almenys pel que fa a la seva imatge externa. Però possiblement això també ha provocat que es desconeguin algunes de les possibilitats que la nostra població i el seu entorn poden oferir al visitant. Salou no és únicament platja i diversió. Salou és cultura, història, tradició.
De moment, la presentació del primer documental, L’inici d’un segle, va ser un èxit...
Em sento molt feliç després de veure l’acollida amb què els meus conciutadans l’han rebut. En el fons, a tots ens agrada que parlin de la nostra ciutat, del nostre poble. I mai anteriorment s’havia tractat la història de Salou des de Salou. Aquesta proximitat va provocar que la majoria dels assistents s’emocionessin en veure’l.