divendres, 22 de març del 2013

L’Audiència Nacional exculpa Oyonate



El 16 de juny de 2010, els Mossos d’Esquadra van detenir Juan Oyonate per la seva presumpta vinculació amb la màfia russa. La notícia va generar un gran enrenou a Salou, ja que Oyonate era propietari de la gestoria Gestram, president de l’associació de veïns Covamar, tresorer de l’escola Elisabeth, promotor de la revista L’Esclafit i president del Partit Avança Salou, amb el qual volia presentar-se a les municipals del 2011 (el 2007, Oyonate havia estat cap de llista amb Agrupació Democràtica Municipal de Catalunya, encara que sense èxit: només va aconseguir 191 vots, el 2,92%). Doncs bé, el Diari de Tarragona publica avui que el jutge de l’Audiència Nacional Javier Gómez Bermúdez ha exculpat Oyonate dels delictes que se li imputaven (bàsicament, el blanqueig de diners provinents de l’Europa de l’Est), raó per la qual Oyonate ja ha anunciat que demanarà danys i perjudicis a la policia pel calvari viscut: “No hi ha diners per pagar el dany moral i econòmic que m’han fet”, ha dit. També critica que el cap de protocol de l’ajuntament enviés un correu electrònic a l’ambaixada de Kazakhstan advertint-los que no tractessin amb ell, ja que era de la màfia russa. Molt bé, i ara què? Reprodueixo tot seguit la informació de Javier Díaz Plaza (foto de dalt: G. Pladeveya):

El jutge Javier Gómez Bermúdez, un dels magistrats que investiga el cas Bárcenas, va decretar dimarts, a petició del fiscal, el sobreseïment provisional parcial per a l’expolític i empresari de Salou Juan Oyonate i la resta d’imputats el juny de 2010 per la seva presumpta vinculació amb una trama de blanqueig de diners orquestrada per màfies d’Europa de l’Est. En l’acte, Gómez Bermúdez dictamina «alçar les mesures cautelars i reals vigents en el conjunt dels imputats», a excepció de les adoptades sobre un d’ells.
«No ens esperàvem altra cosa perquè no hi ha res que ens relacioni amb la màfia. Es van dur tres furgonetes amb documentació i no hi han trobat res, així que jo no deuria ser tan dolent. A Salou no hi ha màfia russa i mai n’hi ha hagut», afirma Oyonate al despatx del seu gestoria de Salou.
El fiscal que ha sol·licitat el sobreseïment és el mateix que els va imputar el 2010. «Per què no veu delictes ara i abans sí? Perquè la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra van mentir com cosacs», afegeix.
Oyonate i cinc ciutadans d’Europa de l’Est van ser detinguts el 15 de juny de 2010 —dos dies després van ser posat en llibertat— en el marc de la segona fase de l’Operació Java. A l’empresari el van acusar de ser l’encarregat de l’enginyeria financera de la trama. Els sis apel·laran ara a la Sala Penal de l’Audiència Nacional perquè el sobreseïment sigui lliure i no provisional, com estableix l’acte, i poder així reclamar danys i perjudicis.
«En aquests dos anys, nou mesos i quatre dies de calvari he tingut els comptes bancaris bloquejats i he estat sense vehicles i sense poder disposar de les meves finques. La policia es va emportar tots els diners que tenia, fins i tot 30 euros que portava la meva dona a la bossa, les joies... I encara no m’han tornat res. A més, vaig haver de deixar la meva carrera política —va ser candidat a l’alcaldia per Plataforma Avança Salou—», assenyala Oyonate.
«No hi ha diners —continua— per pagar el dany moral i econòmic que m’han fet. Però el pitjor va ser que els meus tres fills haguessin de sentir que el seu pare havia estat detingut amb la màfia russa».
Els eximputats («legalment ja no estem imputats», assegura l’empresari) presentaran també una querella criminal contra la Policia Nacional i els Mossos d’Esquadra: «El setembre del 2010 van dir que després de mesos d’estudi de la documentació havien embargat 24 milions d’ euros en immobles, i era mentida perquè les caixes es van desprecintar es va fer cinc mesos després, el 14 de febrer de 2011».
Oyonate critica, a més, l’actitud dels responsables polítics de l’ajuntament de Salou —l’alcalde ja era Pere Granados— quan va esclatar aquest cas. «A través de l’ambaixada de Kazakhstan, el 2011 vam organitzar tres esdeveniments per celebrar l’aniversari de la independència d’aquest país: un de futbol sala a Salou, un de patinatge artístic a Torredembarra i un altre d’atletisme a Camp Clar. I el cap de protocol del consistori va enviar un correu electrònic a l’ambaixada dient que jo era de la màfia russa», conclou.
Sis detencions i 16 registres
La segona fase de l’Operació Java contra una suposada trama mafiosa liderada per ciutadans d’Europa de l’Est es va saldar el juny de 2010 amb sis detencions i 16 escorcolls domiciliaris a Salou, Vilafortuny, Reus, Cunit i Barcelona. Els agents van intervenir documents, 42.000 euros en efectiu, 14 vehicles de gamma alta i equips informàtics. A la primera fase de l’operació van ser detingudes 79 persones en diferents països de la Unió Europea.