dijous, 7 de març del 2013

Mario es nega a empaperar Lavilla



La junta de govern de l’ajuntament de Salou va acordar el passat 17 d’abril querellar-se contra el exdirector de l’Escola de Comerç de Costa, Jesús Antonio Mármol, per presumptes irregularitats en la gestió comptable del centre per import de 94.014,46 euros. Gairebé un any després, la querella encara no s’ha presentat, com si CiU i PP volguessin oblidar un assumpte que sens dubte esquitxarà el PP. Mentrestant, la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat ha ratificat la il·legalitat dels contractes que Mármol va signar amb els seus amiguets, els quals, si no s’haguessin anul·lat a temps, haurien comportat que el forat hagués ascendit a 524.000 euros. El PSC s’ha afanyat a demanar una cop més la destitució del regidor Pedro Lavilla (PP), màxim responsable de Comerç quan van passar els fets i actual regidor d’Acció Social (on també fa de les seves). Però el portaveu municipal del PP, Mario García, segueix defensant Lavilla a capa i espasa, quan la seva responsabilitat política en el cas, encara que només sigui per negligència, és més que evident (va ser ell qui va posar a Mármol al capdavant de l’escola en qualitat de càrrec de confiança del PP). En fi, reprodueixo el que publica avui Javier Díaz Plaza al Diari de Tarragona:

La Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, organisme consultiu del Govern, ha dictat la nul·litat de factures i convenis —per valor de 524.000 euros— emesos per l’Escola de Comerç de Costa de Salou en l’època en què Jesús Mármol era director del centre i el popular Pedro Lavilla era regidor de l’àrea de Comerç, entre 2009 i 2011. Considera que hi va haver «il·legalitats en els procediments». L’equip de govern (CiU-PP) va encarregar a aquesta comissió que analitzés els rebuts quan es van detectar la presumptes irregularitats en la gestió de Mármol a finals del 2011.
El primer dels quatre informes elaborats per la Comissió Jurídica Assessora es refereix a les 35 factures emeses per l’empresa Digital Developments Studio per un valor total de 46.519,70 euros (sense IVA), i indica que «s’han vulnerat diferents preceptes de la llei de contractes del sector públic».
El segon tracta sobre el conveni signat entre l’Escola de Comerç i la productora 9 Sentit per produir un arxiu audiovisual, televisió i ràdio online a la carta o un servei de comunity manager. L’acord comprometia l’ajuntament a pagar 7.800 euros mensuals durant cinc anys, per un import total de 468.000 euros. En aquest cas, la comissió apunta que «s’ha utilitzat indegudament la figura del conveni de col·laboració per vehicular un contracte i eludir el procediment establert en la llei».
El tercer dictamen és relatiu al conveni signat entre el consistori i la mercantil Escola de Formació Activa i Continuada, amb un cost de 9.660 euros, i que consistia en la realització d’un curs d’alta preparació per a dependents comercials. L’acord va ser signat, en representació de l’ajuntament, pel delegat a Tarragona de la Confederació de Comerç. La comissió anul·la el conveni perquè considera que la persona que el va signar no tenia cap relació laboral amb l’ajuntament.
“Infraccions”
Finalment, ha detectat «irregularitats» en el contracte signat per l’Escola de Comerç amb RMB Management Bureau —que va fer un estudi sobre comerç a la costa per 8.260 euros—, que «si bé poden no ser invalidants, constitueixen infraccions en l’ordenament constitutives d’il·legalitat ».
Davant aquestes dades, el PSC de Salou ha demanat a l’equip de govern que presenti una querella criminal contra Jesús Mármol, càrrec de confiança del PP fins a 2011, com ja va acordar la Junta de Govern del 17 d’abril del 2012 i que, segons els socialistes , «es troba en estudi al departament de serveis jurídics de l’ajuntament».
Així mateix, Zacarías Henar, portaveu del PSC salouenc, assegura que «és difícilment creïble que el regidor Lavilla no tingués coneixement del funcionament presumptament irregular de l’Escola de Comerç de Costa, però, en tot cas, apliquem la presumpció d’innocència i acceptarem que no en sabia res. Ara bé, el desconeixement del que passava a la seva regidoria no l’eximeix de responsabilitat política».
Mario García, portaveu del PP de Salou i president de la comissió de Serveis Interns, que dimarts va informar l’oposició sobre el dictamen de la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat, defensa la innocència de Lavilla i assegura que «ens congratulem que la comissió hagi dictaminat la nul·litat d’aquestes factures i convenis perquè evitarà un perjudici econòmic per a les arques municipals i servirà per depurar-ne responsabilitats».
El PSC torna a demanar la dimissió de Lavilla
Després del dictamen de la Comissió Jurídica Assessora sobre l’Escola de Comerç i les presumptes irregularitats detectades en l’edició d’un llibre de contes per part de l’àrea d’Acció Social —presidida per Pedro Lavilla—, el PSC de Salou ha tornat a demanar la dimissió del regidor popular. «Li demanem que, per dignitat personal, dignitat de la institució municipal de la qual forma part i per respecte als ciutadans de Salou, dimiteixi. I en cas de no fer-ho, que l’equip de govern prengui mesures perquè Lavilla deixi de tenir responsabilitats de govern».