dimarts, 12 de novembre del 2013

Premi per a ‘Parlem de Salou’



El documental L’inici d’un segle, el primer de la col·lecció Parlem de Salou, ha estat guardonat amb el premi MemoriReus concedit el passat 9 de novembre al VIII Memorimage. Festival Internacional de Cinema de Reus. La cinta, dirigida per Maria Roig i produïda pel salouenc Toni Ros, es va imposar per votació del públic a Videocartas y cortos del programa Grundtvig i Victòria de Cabretes, les altres dues produccions presentades al concurs de millor documental d’àmbit local. L’inici d’un segle narra, a partir d’imatges i testimonis de l’època, com era la vida quotidiana al Salou de la primera meitat del segle XX. El reportatge va ser presentat amb gran èxit de públic al Teatre Auditori de Salou (TAS) el passat 17 de gener.

Sense finançament municipal

Parlem de Salou es fa amb la col·laboració de l’Institut Municipal de Museus de Reus, Canal Reus TV i l’Aula de Cinema de la Universitat Rovira i Virgili. És, per tant, un projecte seriós i ambiciós. No obstant això, l’ajuntament de Salou es va negar a subvencionar-lo al·legant que no tenia diners. La qual cosa no va ser obstacle perquè l’alcalde, Pere Granados, presidís l’acte del TAS. El pròxim 4 de desembre està prevista la presentació dels documentals 2 i 3 de la col·lecció. Seran sobre les festes i tradicions del nostre poble. El primer explica com eren la Setmana Santa, el Corpus, la festa de la Mare de Déu del 8 de setembre i el carnaval després de la guerra civil (unes celebracions ja desaparegudes), mentre que el segon se centra en les festes posteriors a la dècada dels 60. Com Nadal i Reis, els carnavals, la festa major d’hivern, sardanes i la flama del Canigó, entre d’altres. Les Nits Daurades o la Festa del Calamar mereixeran documentals monogràfics. 

On comprar el DVD?

Val a dir que aquests DVD es podran comprar a les llibreries Cercavins, Blau, Cap de Salou i Nàpoli, a la botiga Fernan’s, a la farmàcia Oliva i al Club Nàutic, on segurament encara hi trobareu o hi podeu encarregar L’inici d’un segle. Veure’ls és la millor manera de conèixer i gaudir del Salou més autèntic. Dalt, una sorprenent imatge antiga del xalet Bonet. A sota, l’equip premiat. De dreta a esquerra, Pedro Nogales (documentalista), Carles Roig (ajudant de direcció), Maria Roig, Toni Ros i Jordi Llort (dissenyador). Hi falten el guionista, Andrés Fernández, i el compositor de la música original, Rubén Villarroya, que no hi van poder assistir. Gràcies a tots ells podem mantenir viva la memòria d’un Salou que molts trobem a faltar i que, malauradament, ja és irrecuperable.