dijous, 24 d’abril del 2014

El xiringuito del cunyat



Els xiringuitos de platja segueixen provocant enrenou a Salou. Dijous passat, el Diari Més publicava que tres salouencs que van quedar-se’n sense concessió en detriment de gent de fora, tot i dedicar-se molts anys al negoci, havien portat els seus casos als tribunals per irregularitats durant el procés. Avui, el mateix diari torna a la càrrega denunciant que l’equip de govern ha autoritzat el traspàs d’un altre xiringuito a un cunyat de la regidora de Platges, Julia Gómez. Amb la qual cosa es revifen les sospites de presumptes martingales que hi ha al darrere de la controvertida subhasta. El beneficiat aquesta vegada és Juan Carlos Faura, qui s’ha quedat la guingueta número 4, situada a la platja de Ponent, que tenia Vanessa Pisonero. Aquesta ha al·legat problemes de salut per cedir-la, cosa que, segons el plec de condicions, no es pot fer. Tret que l’ajuntament consideri que es tracta d’una situació d’excepcionalitat. La qual cosa inevitablement obliga a preguntar-se: i aquesta, ho és? O potser hi ha gat amagat, al darrere de tot això? Encara que el traspàs al cunyat de la Julia Gómez s’ha d’aprovar en el pròxim ple municipal, Juan Carlos Faura dóna per fet que serà el nou titular de la instal·lació, fins al punt que ja ha batejat el local: Tic-Tac Beach. Raons de pes no li falten per mostrar-se tan optimista: la seva cunyada, a més de regidora, és una estreta col·laboradora de l’alcalde, Pere Granados. I tots tres són de Fups. És a dir, que ho té tot de cara. Reprodueixo la informació de Sílvia Jiménez al Diari Més:

El govern de Salou ha aprovat, de manera «excepcional», el traspàs de la concessió d’una de les guinguetes de platja de la zona de Ponent. Aquesta excepcionalitat ha creat suspicàcies entre alguns dels que van quedar fora del concurs públic per optar a alguna de les guinguetes de platja i hauria aixecat discrepàncies en la junta de govern local donat que el nou concessionari té grau de parentesc amb la regidora de platges, Julia Gómez.
Es tracta d’un familiar de ledil: és el seu cunyat. El canvi de titular de la guingueta de platja de Ponent és ja un secret a veus al consistori salouenc, ja que el nou concessionari ho ha publicat obertament a les xarxes socials, tot anunciant la posada en marxa imminent del «xiringuito» que s’anomenarà, segon el nou titular, «Tic...Tac».
Tot apunta a què, en la darrera junta de govern local, hauria entrat per la via d’urgència l’aprovació en el canvi de titularitat de l’esmentada guingueta de platges. La concessionària que va guanyar el concurs públic hauria al·legat motius de salut per tal de renunciar a l’explotació del xiringuito de platges i hauria proposat el nom del nou titular.
La junta de Govern local va aprovar d’aquesta manera el que podria considerar-se un «traspàs» en l’explotació del xiringuito de platges a Juan Carlos Faura, cunyat de la regidora de platges, tot i no tenir ni antiguitat ni experiència en aquest tipus de negoci, dos dels requisits imprescindibles per a qualsevol que opti a explotar una guingeta de platges a Salou.
La norma
Cal recordar que el plec de condicions del concurs públic estableix coma norma general que l’autorització s’atorga amb caràcter personal i intransferible intervius, per la qual cosa el titular de la guingueta no la pot alienar, cedir, traspassar, ni arrendar, així com tampoc permutar-la.
El mateix plec, però, estableix que només l’ajuntament pot autoritzar la transmissió si es produeix alguna circumstància excepcional. Tot i això, en ser el govern local qui decideix l’excepcionalitat del cas i el cunyat de la regidora de platges el nou adjudicatari, el traspás de la guingueta va provocar esquerdes en la darrera junta de govern local, òrgan en el qual va ser aprovat, previ pas d’aprovar-se en el pròxim plenari.
Al municipi de Salou només s’han produït dos casos de traspàs en la concessió anteriorment. En una ocasió va ser per jubilació del titular de l’explotació i, en altra, per mort del concessionari.