dilluns, 23 de juny del 2014

El pacte de govern que Granados va trencar



El divendres 10 de juny de 2011, els caps de llista de CiU i PP a l’ajuntament de Salou, Pere Granados i Mario García, respectivament, van anunciar la firma d’un pacte de govern. Ho feien l’endemà de la signatura oficial del document i un dia abans que Granados fos investit alcalde fins al juny del 2014 (des daleshores i fins a les eleccions municipals del maig del 2015 l’alcalde fóra Mario García, segons l’esmentat pacte). El principal objectiu de l’aliança era dotar al municipi “d’una clara estabilitat política els 4 anys vinents tot buscant un govern fort que permeti treballar en benefici de la ciutat i de la ciutadania, amb criteris de rigorositat i honestedat”, segons la nota de premsa que es va distribuir. L’acord havia estat rubricat pels 7 regidors de CiU i els 4 del PP, un cop vençudes les reticències de Reyes Pino (llavors del PP) a donar suport a Granados. Dimecres passat Granados forçava la ruptura del pacte al·legant diferències irreconciliables amb el PP. En realitat: excuses de lalcalde per no haver de deixar el càrrec. Reprodueixo tot seguit el pacte de govern (també el podeu llegir clicant sobre la imatge). Per cert, haguera estat un bon exercici de transparència política dels dos partits que el document l’haguessin donat a conèixer quan es va signar, no ara:


ACORDS PER A UN PACTE DE GOVERN MUNICIPAL ENTRE CiU i PP, PER A LA LEGISLATURA 2011-2015, A L’AJUNTAMENT DE SALOU

1.- Els resultats de les eleccions municipals del passat 22 de maig han atorgat 7 regidors a la candidatura de CiU i 4 regidors a la candidatura del PP. Juntes, la primera com a força guanyadora de les eleccions i la segona com a força que ha millorat resultats, no solament sumen la majoria necessària per formar el nou govern municipal per als propers quatre anys, sinó que representen les dues forces que han rebut la confiança majoritària dels electors.
2.- Les anàlisis i les reflexions realitzades per ambdues forces polítiques sobre aquests resultats electorals, així com la consideració d’altres elements com els reptes de present i de futur del municipi i les propostes que es plantegen en els programes electorals municipals respectius, han portat a CiU i al PP a plantejar-se que la fórmula d’un govern municipal de les dues forces es la millor opció i la millor garantia pel futur de Salou. l després d’un procés de diàleg destinat a garantir la governabilitat del municipi acorden subscriure aquest document.
3.- Que els grups municipals signants expressen el seu acord sobre els principis que consideren com a base del pacte de govern i fonamenten el desplegament del que serà el programa de govern compartit,
a. Responsabilitat, entesa com a compliment dels acords i les previsions programàtiques.
b. Lleialtat, entesa com el manteniment del respecta a les persones i als acords presos.
c. Confiança, entesa com a actuació transparent i de respecte als acords establerts al servei dels objectius compartits.
d. Cooperació, entesa com a disposició a intercanviar i sumar esforços des de les diferents responsabilitats de govern per assolir una actuació conjunta i eficaç al servei de l’interès general de Salou.
Les dues forces politiques constaten que el municipi demanda per als propers anys un govern fort caracteritzat per l’estabilitat política capaç de donar normalitat i estabilitat a la institució; i capaç d’abordar, amb solvència i eficàcia, reptes i projectes d’una gran importància per al futur, que es definiran en un acord programàtic compartit, desprès de coincidir en l’anàlisi sobre el moment actual del municipi, en els reptes per encarar el futur i en la necessitat de sumar esforços per tirar endavant l’acció del govern municipal, en la propera etapa.
En funció, doncs, d’aquestes reflexions i consideracions bàsiques, les dues forces polítiques subscriuen aquests acords, manifestant totes les parts les següents voluntats compromisos:
1. CiU i PP determinen la seva voluntat de governar conjuntament l’Ajuntament del municipi durant el mandat 2011-2015, amb unitat de plantejaments, cohesió i corresponsabilització en I’acció del govern municipal.
2. CiU i PP elaboraran, a partir dels programes electorals respectius i de l’estudi d’un model de ciutat, un Pla de Mandat 2011-2015 amb totes aquelles actuacions que han d’anar dirigides a millorar la qualitat de vida i benestar dels ciutadans, l’impuls de economia productiva i la creació de llocs de treball.
3. Les dues forces acorden alternar l’alcaldia de la forma següent: des de la constitució de la nova Corporació el dia 11 de juny fins l’últim dimecres de juny de 2014, serà proclamat i ostentarà el càrrec d’alcalde de Salou el candidat de CiU, Pere Granados Carrillo. I des de l’esmentada data fins al final de la legislatura serà rellevat a l’alcaldia pel candidat del PP, Mario Garcia Vidal.
Totes les responsabilitats municipals, competències, delegacions i càrrecs de representació en òrgans supramunicipals que ostenti l’alcalde entrant seran assumides automàticament per l’alcalde sortint.
4. CiU i PP pacten i acorden el repartiment de regidories, àrees de gestió i delegacions de competències de la següent forma, sense perjudici que alhora de concretar el cartipàs municipal o en moment que es consideri oportú durant la legislatura, puguin ser adaptades, modificades o articulades dins de cada àmbit d’adscripció.
Regidories i responsabilitats adscrites al grup municipal de CiU:
· Gestió del Territori (activitats, llicències, manteniment de la ciutat, serveis i via pública).
· Gestió Econòmica, Ocupació i Noves Tecnologies.
· Turisme.
· Sanitat i Salut.
· Platges, Qualitat Ambiental i Sostenibilitat (medi ambient).
· Cultura, Ensenyament i Festes.
· Esports i Lleure.
· Joventut i Infància.
Regidories i responsabilitats adscrites al grup municipal del PP:
· Serveis lnterns.
· Contractació i Concessions.
· Promoció Econòmica
· Comerç.
· Mercats i Consum.
· Seguretat Ciutadana.
· Protecció Civil i Mobilitat.
· Acció Social.
Així doncs, els sotasignants, regidors i regidores de les dues forces que pacten al municipi de Salou, CiU i PP, ho signen i ho rubriquen per triplicat i a un sol efecte, en constància de la seva autenticitat, el seu ferm compromís i el seu compliment més estricte.
Signen pel grup de CiU: Pere Granados, Marc Montagut, Jesús Barragán, Julia Gómez, María José Rodríguez, Felip Ortiz i Benet Presas.
Signen pel grup del PP: Mario García, Pedro Lavilla, Reyes Pino i Marc Alarcón.
Salou, a 2 de juny del 2011.