dimecres, 25 de juny del 2014

Unió vol tornar a CiU



Cinc anys després de l’abrupta ruptura entre CDC i UDC a causa de la moció de censura que el 2009 va dur Pere Granados a l’alcaldia de Salou, Unió vol tornar a CiU i concórrer a les eleccions municipals de l’any vinent sota aquesta llista conjunta. El candidat de CiU serà Pere Granados, secretari general de Fups, mentre que el segon lloc fora per a algú de CDC i el tercer, per a Unió. Qui té més números per ocupar aquesta tercera plaça és Martina Fourrier, ja que el candidat d’Unió a les últimes municipals, Salvador Pellicé, que s’hi va presentar sota UMdC (la marca blanca d’Unió quan Convergència i Unió no van juntes) anunciarà demà que deixa la política. A més, Pellicé no és militant d’Unió.

No serà tan fàcil

Malgrat aquest desig d’Unió de tornar a CiU, fonts de CDC han assegurat que no ho veuen molt clar. La raó és que encara se senten dolguts per aquella traumàtica ruptura. Els fets (intentaré ser breu) ​​són els següents: Pere Granados va presentar el 2009 una moció de censura contra el socialista Antoni Banyeres en connivència amb CDC de Barcelona. Banyeres governava amb el suport de CiU i RDS, i aquell mateix any havia de donar el relleu a l’alcaldia a Salvador Pellicé, número u de la llista de CiU en qualitat d’independent. PSC i CiU havien acordat repartir-se dos anys l’alcaldia, i el canvi estava punt de produir-se quan es va presentar la moció de censura. La decisió de CDC de Barcelona de donar suport a Granados, qui ni tan sols informar de la maniobra al seu cap de files, Esteve Ferran, i de vetar el seu propi candidat no va caure gens bé a CDC de Salou, fins al punt que el comitè local va considerar la intromissió un atemptat contra l’autonomia municipal i s’hi van oposar. La reacció de CDC Barcelona va ser fulminant: destituir-los (us recordeu de la famosa visita de Felip Puig, llavors secretari general adjunt de CDC i de les manifestacions al carrer contra aquesta tupinada?) i posar-hi gent que no discutís. Aquesta imposició va comportar que una vintena de militants de CDC es donessin de baixa del partit i que Unió trenqués amb Convergència. 

Querella

Per si no n’hi hagués prou, Pere Granados i Marc Montagut, el regidor convergent el vot del qual va donar l’alcaldia a Granados, es van querellar contra Fourrier per haver titllat de “trànsfuga” Montagut. La denúncia va acabar en no-res, ja que el tribunal va acabar reconeixent la correcció del terme i el dret a la llibertat dexpressió, i només va servir per accentuar l’enemistat entre Unió i CDC. Ara tot indica que les velles picabaralles semblen oblidades. Fins al punt que Granados va portar Martina Fourrier, regidora de l’oposició, al Palau de la Generalitat amb motiu de les negociacions sobre el consorci de Port Aventura (ho va fer sense informar el popular Mario García, llavors soci de govern de Granados, segons ha denunciat aquest) i l’ha felicitat efusivament amb motiu del nomenament de Fourrier com a presidenta del Rotary Club de Salou (foto de dalt).