dijous, 18 de febrer del 2016

La placa franquista del monument a Jaume I



La placa franquista que hi ha al monument a Jaume I de Salou i que el grup municipal d’ERC demana retirar es troba en un costat. I diu: 

Por iniciativa del gobernador civil Excmo. Sr. Don Rafael Fernández Martínez Martínez, la Diputación Provincial de Tarragona presidida por el Iltmo. Sr. Don Antonio Soler Morey, acordó la erección de este monumento en sesión extraordinaria celebrada el día 16 de junio de 1962. 

Els republicans demanen que quan es rehabiliti el monument, tal com es va acordar en el darrer ple municipal, es procedeixi també a la retirada de la placa, atenent al Memorial Democràtic de Catalunya. Aquesta institució pública té per missió la recuperació, commemoració i foment de la memòria democràtica a Catalunya (1931-1980), en concret de la Segona República, la Generalitat republicana, la Guerra Civil i les víctimes per motius ideològics, de consciència, religiosos o socials, així com la repressió a persones i col·lectius per part de la dictadura franquista -incloent-hi la llengua i la cultura catalanes-, l’exili i la deportació. La placa en qüestió és metàl·lica de color gris fosc, amb un text amb lletres en relleu majúscules del mateix material que la placa.

Un rei de tres metres

Pel que fa al monument de Jaume I, obra de l’arquitecte Salvador Ripoll i de l'escultor Lluís Maria Saumells, consta d’una part escultòrica on l’element principal és la figura del rei Jaume I esculpit amb pedra de la Sénia i que fa 3,25 metres d’alçària. Representa el rei vestit amb armadura, espasa i escut. La figura està representada de perfil amb actitud altiva. L’escultura es completa amb una efígie del cap d’un cavall fos en bronze i recobert de pa d’or. La figura del rei descansa sobre una estructura que consta d’un obelisc que recorda l’esquema d’una vela i que fa 16 metres d’alt. Tant l’obelisc com la figura del rei es recolzen en una peça horitzontal que serveix d’ancoratge i recorda la forma d’una nau. L’obelisc està recobert de pedra blanca, mentre que el pedestal és de granit polit, i en cada costat hi figuren sis escuts, en total 12 que són les províncies que es considerava que formaven la Corona d’Aragó. Tot el conjunt està emmarcat sobre un llac artificial de 125 metres quadrats. A sota, l’almirall Pedro Nieto Antúnez, ministre de la Marina del règim de Franco que va inaugurar el monument, el 28 de novembre de 1965. (Foto: Niepce / Recordant Salou).