divendres, 29 de novembre del 2013

‘Parlem de Salou’ torna amb dos documentals sobre festes i tradicions



Dimecres vinent, 4 de desembre, a les vuit del vespre, tindrà lloc al Teatre Auditori de Salou (TAS) la presentació de dos nous documentals de la sèrie Parlem de Salou. Aquests dos nous audiovisuals estan dedicats a les festes, les tradicions i l’aparició dels diferents elements del seguici festiu de la capital de la Costa Daurada en els últims 90 anys. El primer dels documentals parlarà de les festes i tradicions més antigues, mentre el segon porta a la irrupció de les festivitats tal com avui les coneixem. Algunes de les festes més rellevants, com la Festa del Calamar, les Nits Daurades, la Festa del rei en Jaume, la del 30 d’Octubre es tractaran les amb més detall en pròxims capítols.

Tradicions perdudes

El primer dels dos documentals permet parla de les catifes de flors per Corpus, les caramelles i les set paraules per Setmana Santa, com també d’una processó dels sagristans (foto de dalt, del fons Capdevila-Gaya), que ni tan sols els més grans del poble recorden. Malauradament, totes aquestes festes s’han perdut. El segon documental se centra en la festa major d’hivern (a sota, el grup La Tarota, del fons Enfedaque), i explica el naixement dels diversos grups de cultura tradicional i dels elements del seguici festiu que avui tots els salouenc han fet seu.




Parlem de Salou és una iniciativa de la productora Salou ens Mou, que ha comptat amb la col·laboració del Centre de la Imatge de Mas Iglesias de Reus, de l’Aula de Cinema de la URV i de Canal Reus TV. L’objectiu del projecte és mostrar una visió de la història de Salou dels últims noranta anys, basada en les declaracions dels testimonis que la van viure en primera persona i de les imatges d’arxiu que s’han anat recopilant i, en molts cops, recuperant de l’oblit.

Premi MemoriReus

El primer documental d’aquesta sèrie, titulat L’inici d’un segle, que es va estrenar el passat mes de gener, ha estat guardonat amb el premi MemoriReus a la millor pel·lícula d’àmbit local dins del Festival Internacional de Cinema, Memorimage. Tots aquells que dimecres vinent vagin al TAS no només podràn veure els dos audiovisuals sinó, a més, gaudir dactuacions musicals durant la vetllada, en el que pretén ser una veritable festa de la cultura de Salou. Lentrada és gratuïta.